Naš kamp

IZVIĐAČKI PORJEČANSKI KAMP U IZGRADNJI

Radovi na kampu su počeli u jesen 2009. godine kada je UIP „Mihaljevica“ dodijeljen teren na jezeru Topolje u Slavonskom Šamcu. Nakon tog sretnog događaja prvo smo morali raskrčiti teren zato što je dio terena bio prekriven grmljem.

Prvo je naravno obavljen dogovor i raspodjela posla….

Kao što je vidljivo jedan od nas je pao na stražnjicu (da ne napišem dupe) kad je vidio koliko grmlja ima.

No unatoč prvome šoku svi su se vrijedno bacili na posao.

U radu su se svi vodili onom starom izviđačkom izrekom, jedan izviđač, jedno stablo (koprive i obično grmlje se ne računa). Naravno pošto su u krčenju sudjelovali samo brđani i istraživači (za one koji nisu izviđači to bi bili punoljetni članovi i srednjoškolci), da bi se dosljedno držali izreke mi smo sjekli i za poletarce i mlađe izviđače (izviđači koji još idu u osnovnu školu). Te naravno i za one koji nisu mogli doći, a inače su nam dobri izviđački prijatelji.

Tek nakon što smo očistili teren od grmlja, drugi izviđači su nam objasnili da izreku nismo dobro protumačili. Naime, izreka bi značila jedan izviđač, jedno posađeno drvo. Zato ćemo se potruditi da to popravimo kad završimo kamp.

Da nakon rada ne sjedimo na podu, napravili smo prvi objekt na našem kampu. To je bilo stol i dvije klupe koji su vidljivi na ovoj slici, Stol je naravno u hladovini, odmah pokraj jezera, zato što i nakon kupanja dobro dođe odmor.
Klupe su u međuvremenu premještene zajedno sa stolom, a radi uređenja obale uz jezero i drvo je srušeno. Drvo nismo srušili mi, mi smo samo premjestili stol i klupe.

Nakon toga je došla zima, radovi na kampu su stali, čekali su se topliji dani za nastavak radova.

U 2009. godini smo očistili teren od grmlja i napravili stol i klupe.

Počela je 2010. godina. Topliji dani su izvukli i nas iz zimskog sna i vratili nas na kamp.  Radovi su se nastavili.

Počeli su građevinski radovi, prvo temelj za jednu montažnu kućicu i njeno postavljanje.

Zatim zabijanje cijevi za pumpu za vodu…

Postavljanje pumpe za vodu. Time smo riješili problem pitke vode na budućem izviđačkom porječanskom kampu. Možda nekima izgleda čudno da se samo zabije cijev i namontira pumpa i imamo pitku vodu. Ali, područje na kojem se mi nalazimo obiluje podzemnom pitkom vodom, čak prema nekim informacijama imamo najveće zalihe podzemne pitke vode u Hrvatskoj.

Radovi nisu stali, slijedilo je još građevinskih radova…

Trebalo je napraviti još 2 temelja za montažne kućice i temelj za kućicu za vodu. Naravno sitni radovi, košnja trave, ravnanje terena, čišćenje terena od otpada i slično nisu navedeni, niti će biti navođeni. Sitni radovi su se odvijali konstantno između većih zahvata.

Ponovno nam dolazi zima i prekida radove na budućem izviđačkom porječanskom kampu.

Tokom 2010. godine su napravljena 3 temelja za montažne kućice, 1 temelj za kućicu za vodu, podignuta 1 montažna kućica…

Sa dolaskom ljepših dana u 2011. godini radovi su se nastavili još intenzivnije.

Prvo su postavljene konstrukcije za preostale dvije montažne kučice.

Slijedila je montaža zidova i krovova na postavljenu konstrukciju.

Na kampu je postavljen i znak koji je skinut sa prvog poslijeratnog izviđačkog doma. Točnije sa prvih prostorija koje su izviđači dobili na korištenje nakon svog ponovnog osnutka. Prostor je bio preuređen u izviđački dom u kojem su se odvijali sastanci i sve ostale izviđačke djelatnosti.

Na slici, naravno, nisu svi koji su radili, samo nekolicina koja je slikanje vidjela kao dobru priliku za odmor.

Postavljena je i kućica za vodu (kiosk u pozadini). Šatori koji su na slici su čest prizor na radovima na  budućem kampu, zato što radovi znaju trajati i više dana, te onda izviđači koji mogu i kampiraju dok se ne završe planirani radovi.

Napravljen je i jedan vrlo bitan poljski objekt. Naime, taj poljski objekt nema veze sa poljskom nego sa poljem. Vjerujem da znate na koji objekt se misli, naravno nije na kat.

Podignute su montažne kućice, kućica za vodu, poravnan teren, postavljena glazura u jednu kućicu…

Sve je to dovelo do tadašnjeg  izgleda budućeg izviđačkog porječanskog kampa:

 

 

 

 

 

 

 

Na kampu radimo gotovo svakodnevno, s obzirom na mogućnosti (koliko nas je kod kuće, koliko imamo materijala i sl.), volje nam nikada ne fali. U međuvremenu smo postavili glazure u 2 kućice, uzidan je šank, poravnan teren, uređen kutak za roštilj, kućice su prebojane iznutra, prevezena je oprema…. i vjerojatno sam nešto zaboravio. Slike vezane za ove radove ćemo objaviti uskoro, točnije one slike koje imamo, pošto nismo se slikali nego radili.

 Još uvijek nije sve gotovo, i ima još posla (zato i je riječ o budućem izviđačkom porječanskom kampu). Ukoliko nešto od radova nije popraćeno slikama, objašnjenje je jednostavno, fotoaparat često ne nosimo na radove zato što nije alat.

Kada ubuduće  napravimo nešto znatnije, potrudit ćemo se to ovdje objaviti, a sitnije radove i dalje nećemo objavljivati.

Jedna kućica se uređuje kao kućica za druženje, uređen je šank i kamin se zida.

Zasađen je drvored vrba.

Odrađeni su još mnogi radovi na kampu o kojima nismo pisali, više će reći slike kampa.

Prije i poslije Prije i poslije1 Prije i poslije2

Prije i poslije4Prije i poslije3

Ujedno ovim putem želimo zahvaliti svima koji su nam pomogli u dosadašnjim radovima i koji će pomagati u budućim.

 

Udruga izviđača porječana „Mihaljevica“
Slavonski Šamac