O NAMA

Grb Udruge izviđača porječana "Mihaljevica"Udruga izviđača porječana “Mihaljevica” Slavonski Šamac djeluje na području općine Slavonski Šamac. Nastala je u veljači 1997. godine pod imenom Odred izviđača porječana “Mihaljevica” Slavonski Šamac. Oslonac u izviđaštvu je našla od izviđačke jedinice osnovane 1986. godine, Samostalna četa izviđača “Mihaljevica” koja je prestala s radom zbog rata tijekom 1991.

Osnivanje Udruge započelo je 1996. godine nakon spontanog okupljanja bivših izviđača na ljetnom kampu kojeg su organizirali za okupljanje nakon završetka bojnih djelovanja u i oko našeg mjesta. Slijedom dogovora osnovana je Udruga koja je brojala 60-ak članova.

Članovi udruge aktivno sudjeluju u svim izviđačkim aktivnostima (zbog financijske situacije sudjelovnje se bazira pretežito za nivo Slavonije i Baranje).

Udruga danas broji 50-ak članova svih kategorija, (jato poletaraca “Roda”, patrola izviđača “Zlatni kompas”, patrola izviđača istraživača “Tabanići” i Klub brđana “Riječni galeb”.

Neki od podviga kojima se Udruga (prvenstveno klub brđana) ponose su:
– ekološku ekspedicija, tj. izviđački podvig porječanstva,  Eko plovidba “Svi živimo nizvodno” 1999.godine. Spuštanje splavom Savom od Zagreba do Slavonskog Šamca, put od 12 dana, 6 članova posade, te prijeđenih 396 km vodenog toka rijeke Save. Podvig koji je ostvaren nije dobio svu potrebitu pažnju SIH-a, tako da se za njega u Savezu i ne zna.
– održavanje aktivnosti “plavog programa” u suradnji s U.I . “Slavonski hrast” Osijek, na 7. smotri Saveza izviđača Hrvatske u Fužinama 2001. godine.
– izgradnja budućeg izviđačkog, porječanskog kampa na jezeru Topolje, u Slavonskom Šamcu. Izgradnja je još uvijek u tijeku, a radovi su počeli 2009.
– organizacija 9. susreta brđana SIH-a pod nazivom “Slavonijo tko te nije volio…”,  23.-25. rujna 2011. u Slavonskom Šamcu.

U svom radu članovi Udruge izviđača porječana “Mihaljevica” nastoje održati opstojnost i izviđački duh u svojoj zajednici gdje će svojim trudom i radom doprinijeti širenju izviđaštva u zajednici gdje živimo i radimo.